Na przeziębienie pijesz herbatę z miodem? To błąd!
1. Czy dużym problemem jest rozpoznanie dobrego miodu? Nie. Każdy dobry, niesfałszowany miód pszczeli wcześniej czy później ulega krystalizacji, czyli z płynnego staje się stały. Czas przebiegu tego procesu uzależniony jest od gatunku miodu, stopnia jego dojrzałości i temperatury przechowywania.
2. Czy to prawda, że miodu nie należy dodawać do wrzątku? Tak. Miodu nie wolno podgrzewać ani wkładać do wody o zbyt wysokiej temperaturze, tzn. powyżej 45 stopni Celsjusza, bo traci wiele cennych właściwości. Błędem jest więc rozpuszczanie go w gorącym mleku lub herbacie.
3. Czy codzienne jedzenie dużych ilości miodu może nam zaszkodzić? Pamiętajmy, że efekty lecznicze osiąga się przez systematyczne i długotrwałe przyjmowanie dość dużych dawek miodu tj. 60-100 gramów na dobę, czyli około 5 łyżeczek od herbaty.
4. Czy miód rozcieńczony w wodzie jest zdrowszy? Tak - lecznicze jest wypijanie rano na czczo pół szklanki letniej wody z jedną łyżką miodu. Taki napój najlepiej przygotować wieczorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz